Vasculaire Geneeskunde
Vasculaire geneeskunde is een specialisme binnen Interne Geneeskunde. Op de polikliniek Vasculaire Geneeskunde bewaken we de gezondheid van uw bloedvaten. We hebben speciale aandacht voor aandoeningen die een risico vormen voor hart- en vaatziekten, zoals een hoge bloeddruk (hypertensie) en cholesterolwaarden die anders zijn dan normaal (dyslipidemie).
Daarnaast hebben we als regionaal LEEFH centrum ook uitgebreide ervaring in het opsporen en behandelen van familiaire hypercholesterolemie (FH) en andere vormen van erfelijk hoog cholesterol. Ook hebben we veel kennis over en ervaring in de behandeling van trombose.
Onze medisch specialisten werken samen met andere afdelingen in Amphia, zoals de afdelingen Cardiologie, Vaatchirurgie, Neurologie, Gynaecologie en Oogheelkunde.
Uw eerste afspraak
Bent u doorverwezen naar de afdeling Vasculaire Geneeskunde? Dan wordt u bij uw eerste bezoek gezien door een internist, een internist in opleiding of verpleegkundig specialist. U krijgt een uitgebreid gesprek en lichamelijk onderzoek. Als het nodig is, maken we nieuwe afspraken voor verdere onderzoeken om meer informatie te verzamelen over uw aandoening. Mogelijke onderzoeken zijn bloed- en urineonderzoek, een hartfilmpje of onderzoeken op de afdeling Radiologie, zoals een echo of röntgenfoto's. In overleg met u maken we een plan voor uw behandeling. Uw eerste bezoek duurt ongeveer een half uur.
Als voorbereiding op uw eerste bezoek raden wij u aan om:
- Een lijst met medicijnen die u op dit moment gebruikt mee te nemen;
- De arts te vertellen waar u allergisch voor bent;
- Uw vragen op te schrijven en mee te nemen.
Voor wie is de polikliniek Vasculaire Geneeskunde?
- Voor patiënten die te maken hebben gehad met hart- en vaatziekten.
Bijvoorbeeld een hartaanval, herseninfarct, TIA of een vernauwing van een slagader in de benen (etalagebenen). - Voor mensen die nog geen hart- en vaatziekten hebben, maar wel meer kans hebben hierop.
Bijvoorbeeld bij meer kans op een (erfelijk) verhoogd cholesterol, doordat hart- en vaatziekten veel voorkomt in uw familie op jonge leeftijd, door een hoge bloeddruk of door suikerziekte (diabetes). - Voor mensen met een vermoeden op een erfelijke verhoogd cholesterol.
En voor mensen van wie familieleden al bekend zijn met familiaire hypercholesterolemie (FH), maar zelf nog niet zijn getest. Zij kunnen bij ons regionaal LEEFH-centrum terecht voor DNA-onderzoek en verdere begeleiding en behandeling. - Voor patiënten waarbij een trombose (bloedprop) of longembolie (verstopt bloedvat naar de longen) is ontdekt.
Ook als u meer risico heeft op trombose door een erfelijke oorzaak, kunt u bij ons terecht.
Speciale klinieken:
Polikliniek hoge bloeddruk
Hoge bloeddruk (hypertensie) komt veel voor en vormt een belangrijk risico voor hart- en vaatziekten en nierfalen. Veel patiënten hebben een hoge bloeddruk zonder een duidelijke oorzaak. Wel is bekend dat voeding (vooral inname van te veel zout), overgewicht en beweging invloed hebben.
Meer informatie voor u
-
U vindt meer informatie op de volgende websites:
-
De medisch specialisten van onze afdeling werken veel samen met de cardioloog, vaatchirurg en neuroloog. Zo is er iedere week met verschillende artsen een vaatbespreking en er is een diabetes-overleg. Verder is er een goede samenwerking met de stichting LEEFH, het landelijk expertisecentrum met veel kennis over erfelijk verhoogd cholesterol. Ook is er nauwe samenwerking met gynaecologen, bij de behandeling van een hoge bloeddruk en trombose tijdens een zwangerschap.
-
Wij werken samen met verschillende academische ziekenhuizen, waaronder:
- Erasmus MC in Rotterdam
- AMC in Amsterdam
- RadboudUMC in Nijmegen
Daarnaast is er een nauwe samenwerking met stichting LEEFH.
-
Als u twijfelt over een oordeel of behandeling van een arts, mag u een andere arts vragen uw situatie opnieuw te beoordelen. Voor een second opinion neemt u contact op met de Polikliniek Interne Geneeskunde via telefoonnummer (076) 595 5072. U heeft hiervoor een verwijsbrief nodig van uw huisarts of medische specialist.