Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Vasculaire Geneeskunde

Vasculaire geneeskunde is een specialisme binnen Interne Geneeskunde. Op de polikliniek Vasculaire Geneeskunde bewaken we de gezondheid van uw bloedvaten. We hebben speciale aandacht voor aandoeningen die een risico vormen voor hart- en vaatziekten, zoals een hoge bloeddruk (hypertensie) en cholesterolwaarden die anders zijn dan normaal (dyslipidemie). 

Daarnaast hebben we als regionaal LEEFH centrum ook uitgebreide ervaring in het opsporen en behandelen van familiaire hypercholesterolemie (FH) en andere vormen van erfelijk hoog cholesterol.  Ook hebben we veel kennis over en ervaring in de behandeling van trombose. 

Onze medisch specialisten werken samen met andere afdelingen in Amphia, zoals de afdelingen CardiologieVaatchirurgieNeurologieGynaecologie en Oogheelkunde.

Uw eerste afspraak

Bent u doorverwezen naar de afdeling Vasculaire Geneeskunde? Dan wordt u bij uw eerste bezoek gezien door een internist, een internist in opleiding of verpleegkundig specialist. U krijgt een uitgebreid gesprek en lichamelijk onderzoek. Als het nodig is, maken we nieuwe afspraken voor verdere onderzoeken om meer informatie te verzamelen over uw aandoening. Mogelijke onderzoeken zijn bloed- en urineonderzoek, een hartfilmpje of onderzoeken op de afdeling Radiologie, zoals een echo of röntgenfoto's. In overleg met u maken we een plan voor uw behandeling. Uw eerste bezoek duurt ongeveer een half uur.

Als voorbereiding op uw eerste bezoek raden wij u aan om:

 • Een lijst met medicijnen die u op dit moment gebruikt mee te nemen;
 • De arts te vertellen waar u allergisch voor bent;
 • Uw vragen op te schrijven en mee te nemen.

Voor wie is de polikliniek Vasculaire Geneeskunde?

 • Voor patiënten die te maken hebben gehad met hart- en vaatziekten.
  Bijvoorbeeld een hartaanval, herseninfarct, TIA of een vernauwing van een slagader in de benen (etalagebenen).
 • Voor mensen die nog geen hart- en vaatziekten hebben, maar wel meer kans hebben hierop.
  Bijvoorbeeld bij meer kans op een (erfelijk) verhoogd cholesterol, doordat hart- en vaatziekten veel voorkomt in uw familie op jonge leeftijd, door een hoge bloeddruk of door suikerziekte (diabetes).
 • Voor mensen met een vermoeden op een erfelijke verhoogd cholesterol.
  En voor mensen van wie familieleden al bekend zijn met familiaire hypercholesterolemie (FH), maar zelf nog niet zijn getest. Zij kunnen bij ons regionaal LEEFH-centrum terecht voor DNA-onderzoek en verdere begeleiding en behandeling. 
 • Voor patiënten waarbij een trombose (bloedprop) of longembolie (verstopt bloedvat naar de longen) is ontdekt.
  Ook als u meer risico heeft op trombose door een erfelijke oorzaak, kunt u bij ons terecht.

Speciale klinieken:

Polikliniek hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk (hypertensie) komt veel voor en vormt een belangrijk risico voor hart- en vaatziekten en nierfalen. Veel patiënten hebben een hoge bloeddruk zonder een duidelijke oorzaak. Wel is bekend dat voeding (vooral  inname van te veel zout), overgewicht en beweging invloed hebben.

Ga naar de polikliniek
Polikliniek Hoge bloeddruk

LEEFH-centrum

U kunt terecht bij ons LEEFH-centrum bij afwijkende cholesterolwaarden, vermoeden van erfelijk verhoogd cholesterol (familiaire hypercholesterolemie), als u de medicijnen niet kunt verdragen of als uw cholesterolwaarden moeilijk te behandelen zijn.

Ga naar LEEFH-centrum
LEEFH-centrum Amphia

Trombose polikliniek

Als bij u een trombose (bloedpropje) of longembolie (verstopt bloedvat naar de longen) is gevonden, is soms verder onderzoek nodig naar een onderliggende oorzaak. Ook de duur van de behandeling moet worden bepaald. Dit doen we op de Trombose polikliniek.

Ga naar polikliniek
Trombose polikliniek Amphia

Meer informatie voor u

Heeft u nog vragen? Bel gerust naar de afdeling. We helpen u graag verder!

Afdelingsnummer:
(076) 595 50 72

Label