Hematologie is het medisch specialisme dat zich bezig houdt met afwijkingen van het bloed, de bloedvormende weefsels en de lymfeklieren. Hematologie is een specialisme binnen de interne geneeskunde.
Binnen het Oncologisch Centrum is een gespecialiseerde polikliniek voor hematologie. Op de polikliniek werken 3 internist-hematologen en een verpleegkundig specialist die samen met u een onderzoekstraject of behandelproces ingaan. De doktersassistentes ondersteunen de specialisten met het inplannen van onderzoeken en behandelingen. Ook kunnen internist-hematologen/oncologen hier beenmergpuncties uitvoeren.
Op onze afdeling behandelen wij bijna alle hematologische ziektes, zoals acute myeloide leukemie, lymfeklierkanker, chronische vormen van leukemie, multipel myeloom, myeloproliferatieve ziektes, maar ook goedaardige hematologische ziektebeelden zoals stollingsproblemen en sikkelcelziekte. Wanneer de resultaten van onderzoek uitwijzen dat u een hematologische aandoening heeft, volgt een behandelplan.
De behandelingen lopen uiteen van bloedtransfusies tot een afwachtend beleid medicijnen, chemotherapie, bestraling en nabehandeling stamceltransplantaties.
Patiëntervaring
Voldoende tijd en ruimte om mijn verhaal aan te horen, goede uitleg van alle onderzoeken die gingen gebeuren. Ik werd serieus genomen.
Wij zijn sterk in
- Goede, persoonlijke zorg. U kunt rekenen op kwalitatief hoogwaardige zorg en een persoonlijke benadering: uw wensen en die van uw naasten zijn daarbij het uitgangspunt.
- Teamwerk. Op onze afdeling staat een ervaren en gespecialiseerd team voor u klaar.
- Zorg op maat. De internist-hematologen bespreken gezamenlijk patiënten met het Erasmus Medisch Centrum. Zo stemmen zij het onderzoek en de behandeling zo goed mogelijk af op ieders unieke situatie en volgens de laatste richtlijnen.
- Uitgebreide behandelopties. Op het gebied van hematologie hebben we uitgebreide behandelopties met chemotherapie, immunotherapie en bestraling. De hematologen zitten in alle landelijke werkgroepen en zijn op deze manier altijd op de hoogte van de meeste recente ontwikkelingen. Ook palliatieve zorg is een aandachtspunt.
Wetenschappelijk onderzoek
In Amphia wordt veel wetenschappelijk onderzoek verricht om de zorg bij hematologische aandoeningen te verbeteren. Misschien wordt aan u gevraagd of u mee wil doen aan wetenschappelijk onderzoek. U vindt meer informatie op kanker.nl en in deze informatiebrochure van de Rijksoverheid.
Verpleegafdeling
Op de verpleegafdeling Hematologie en Oncologie (Interne Geneeskunde en Longoncologie) worden patiënten opgenomen voor onderzoek naar of behandeling van de oncologische of hematologische ziekte. De afdeling heeft 40 oncologische bedden en 10 hematologische intensieve zorg bedden. Sommige chemokuren, die meerdere dagen duren, worden hier gegeven.
-
Er komt dagelijks een arts-assistent langs voor de visite. 1 of 2 x per week is er een grote visite en komt ook de longarts/internist oncoloog of internist-hematoloog langs. Dit kan een andere specialist zijn dan uw poliklinische specialist, maar deze blijft vanzelfsprekend wel betrokken bij de behandeling. Een afspraak voor een familiegesprek kunt u maken via de arts-assistent of de verpleegkundige. De verpleging is 24 uur per dag aanwezig. ’s Ochtends wordt er vaak bloed geprikt bij wie dat nodig is. ’s Avonds en ’s nachts zijn er dienstdoende artsen beschikbaar die zonodig overleggen met de dienstdoende longarts/oncoloog/hematoloog.
-
De HIC bestaat uit 10 isolatiekamers. Hier worden vaak patiënten opgenomen met sterk verminderde afweer. Bijvoorbeeld patiënten die een intensieve chemokuur krijgen bij een acute leukemie of patiënten die een stamceltransplantatie moeten ondergaan. Omdat hierbij de afweer een aantal weken sterk verminderd is, liggen patiënten in een isolatiekamer met een sluis. U wordt begeleid door de artsen, verpleegkundigen en daarnaast een multi-disciplinair team bestaande uit een maatschappelijk werkster, diëtist en fysiotherapeut.
-
- Handen wassen: iedereen moet vooraf de handen wassen en desinfecteren met, op de kamers aanwezige, handalcohol
- Bloemen en planten: om de kans op infecties zo klein mogelijk te houden mogen er géén bloemen of planten meegebracht worden, omdat daarop vaak schimmels of bacteriën aanwezig zijn.
- Levensmiddelen: voor een aantal patiënten is het niet toegestaan meegenomen levensmiddelen te nuttigen, tenzij na overleg met de verpleegkundige.
- Bezoektijden: van 11.00 tot 20.00 uur.
Meer informatie voor u
-
U vindt meer informatie via deze links:
- www.kwfkankerbestrijding.nl
- www.hematon.nl
- www.hematologienederland.nl
- www.kanker.nl
- Voor vragen en klachten over werk en verzekeringen kunt u terecht op www.zorgwijzer.nl
- Voor informatie over patiënten-rechten en klachtopvang www.sokg.nl of www.zorgbelang-nederland.nl
- De Landelijke Stichting Rouwbegeleiding: www.verliesverwerken.nl
- Voor kinderen met een vader of moeder met kanker, ouders, zorgverleners en leerkrachten: www.kankerspoken.nl
- Stichting Achter de Regenboog ondersteunt kinderen en jongeren bij het (komend) overlijden van een dierbare: www.achterderegenboog.nl
- Bij Stichting In De Wolken kunt u terecht voor de brochures "De meest gestelde vragen over kinderen en de dood" en "als iemand doodgaat".
- Werk en inkomen: www.nfk.nl
-
Tijdens uw verblijf op de afdeling Oncologie/Hematologie staat er een multidisciplinair team voor u klaar. Dit team bestaat uit:
- Een internist-hematoloog
- Een arts–assistent/zaalarts
- Een gespecialiseerde verpleegkundige
- Een verpleegkundig specialist
- Een maatschappelijk werker
- Een diëtiste
- Een fysiotherapeut
- Een psycholoog
- Een geestelijk verzorger
- Voedingsassistenten
-
De afdeling Hematologie werkt met veel afdelingen binnen en buiten Amphia samen. We hebben bijvoorbeeld een zeer intensieve samenwerking met Erasmus Medisch Centrum. Voor behandeling met radiotherapie werken we samen met het Verbeeten Instituut. We werken voor revalidatie samen met Revant.
-
De Stichting Hemato-Oncologie voor Volwassenen in Nederland (HOVON) heeft de hematologische zorg in Nederland ingedeeld in verschillende niveaus. Amphia is erkend als level HOVON C-HIC en HOVON C-SCT ziekenhuis. Dit betekent dat Amphia intensieve hematologische zorg biedt aan patiënten met acute myeloide leukemie en de nazorg na autologe stamceltransplantatie verzorgt. In 2019 is de intensieve hematologische zorg van het Amphia opgenomen in het register voor topklinische zorg.
-
Wanneer u de diagnose kanker krijgt komt er veel op u af. Uw werk is dan misschien niet uw eerste zorg. Toch is het belangrijk dat u al snel nadenkt over welke gevolgen uw ziekte kan hebben voor uw werk. Lees meer over werken met of na kanker in deze folder.