Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Oncologisch palliatief pijnteam
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Oncologisch palliatief pijnteam

Het oncologisch en palliatief pijnteam behandelt patiënten met pijn bij kanker en patiënten met pijn in de palliatieve fase. Dat kunnen ook patiënten zijn met pijn zonder kwaadaardige aandoening. Een voorbeeld hiervan is pijn bij ernstig vaatlijden bij patiënten die niet meer genezen van hun aandoening.

Behandeling

Voordat uw pijn behandeld kan worden, is inzicht nodig in wat de pijn veroorzaakt. Dit baseren wij op het type ziekte, op alle onderzoeken die uw hoofdbehandelaar al heeft gedaan, en op het gesprek met u en uw naasten.
 
Soms is het niet helemaal duidelijk wat de pijn precies veroorzaakt. Vaak komt de pijn door een combinatie van verschillende oorzaken. In alle gevallen starten wij de behandeling na goed overleg met u en uw hoofdbehandelaar. Daarna bekijken we het effect, zodat er bijgestuurd kan worden.

1. Pijnbehandeling met medijnen
Optimale pijnbehandeling bereiken we door via verschillende wegen tegelijk (multi-modaal) de pijnsignalen naar het brein te beïnvloeden. Dat is de reden dat alleen met opiaten (zoals fentanylpleisters) de pijn niet goed onder controle komt.

Medicijnen kunnen onbedoelde bijeffecten hebben als misselijkheid en verstopping (obstipatie). Dit is niet direct een reden om met een bepaald medicijn te stoppen. Vaak vinden bijeffecten alleen in het begin van de behandeling plaats. Met het toevoegen van andere medicijnen gaat dit over. Naast pijnstillende medicatie bestaat de behandeling van kanker daarom vaak uit medicatie om bijeffecten tegen te gaan.

2. Invasieve pijnbehandeling
We spreken van een invasieve pijnbehandeling, een ingreep, wanneer er een naald, lead of katheter wordt gebruikt om medicijnen of stroompjes binnen in het lichaam af te geven.

De specialist kiest hiervoor als:   

 • de medicijnen onvoldoende effect hebben
 • er te veel bijeffecten zijn
 • een therapie met medicijnen moeilijk haalbaar is

Dit kan op twee manieren:  

 • Een infuus met pijnstillers kan op verschillende manieren worden aangelegd. Onder de huid, in het bloed en via het ruggenmerg.  
 • Een zenuwblokkade is een onderbreking van de pijngeleiding in de zenuw die de pijn veroorzaakt. Hierdoor vermindert het pijngevoel van een deel van het lichaam. Dit kan met: een injectie van vloeistoffen (alcohol, fenol) of met radiofrequente stromen.     

Zorg voor u

In deze video wordt uitgelegd hoe het palliatieve team u begeleidt.

Palliatieve zorg in Amphia
Video url

Kwaliteit van leven

Drie anesthesiologen en 4 verpleegkundig pijnconsulenten vormen het team. Zij zijn gespecialiseerd in de behandeling van pijn en andere symptomen. Hiermee verbeteren zij uw kwaliteit van leven en sterven.

Daarnaast zijn zij ook betrokken bij het palliatieve team met aandacht voor de fysieke, psychische, sociale en spirituele problemen van mensen die niet meer beter worden. Onze verpleegkundig pijnconsulenten hebben ruime ervaring in de begeleiding van patiënten met pijn.

Zorg en begeleiding
Als er sprake is van pijn bij kanker of pijn in de palliatieve fase, is het belangrijk dat er een gestructureerde wijze van werken. Via vaste aanspreekpunten met een zo kort mogelijke wachttijd. Het doel is dat de pijn voor u als patiënt draaglijk wordt.

We kunnen u niet beloven dat geen pijn hoeft te lijden. Hoewel pijn in de meeste gevallen goed is te verlichten, zal deze niet helemaal verdwijnen. In een klein deel van de patiënten blijft er hevige pijn bestaan, ondanks dat we er alles aan doen om dit te verlichten.

Het is daarom belangrijk dat een vast team in een vroeg stadium kijkt naar welke mogelijkheden voor pijnbehandeling er voor u (in de toekomst) zijn. Dit wordt toegespitst op uw persoonlijke situatie. Zo weet u waar u aan toe bent en waar u en uw huisarts op terug kunnen vallen.

Er is in dit proces, naast de technische mogelijkheden, aandacht voor pijnbeleving en de factoren die invloed hebben op uw pijnbeleving. Daarnaast wordt er zo nodig gebruik gemaakt van de expertise van andere experts.

Ga naar de folder Pijnbehandeling bij kanker

Meer informatie voor u

 • Wilt u meer lezen over palliatieve zorg en het bespreekbaar maken van uw levenseinde? Bekijk deze folder van KNMG. Een hulpmiddel om met de dokter te praten over grenzen, wensen en verwachtingen rond uw levenseinde. 
 • Meer informatie over de mogelijkheden voor palliatieve zorg zoals thuiszorg, vrijwilligersorganisaties, ondersteuning op psychisch vlak of steun bij zingevingsvragen? Kijk dan eens op de website: Wat als ik niet meer beter word. Deze site staat vol met informatie over hulp in de regio Breda. Ook voor mantelzorgers staat hier veel informatie die helpend kan zijn.
 • Voor praktische informatie over bijvoorbeeld wilsverklaringen, zorg rondom levenseinde , laatste levenswensen of nazorg voor naasten vindt u hier een samenvatting van organisaties en mogelijkheden in de regio.
 • Het is niet gemakkelijk om over de laatste fase van het leven te praten, maar wel belangrijk.
  Op de websites uitbehandeldmaarnietuitgepraat.nl en ikwilmetjepraten.nu leest u meer over hoe u dit bespreekbaar kunt maken.
 • De Praktische palliatieve box kunt u gratis bestellen als u verzekerd bent bij VGZ. Wordt de box niet vergoed door uw zorgverzekeraar dan kunt u deze zelf bestellen.

Lees meer over palliatieve zorg bij Amphia via onderstaande knop.

Ga naar afdeling Palliatieve zorg

Label