
Oncologisch Dagcentrum
Wanneer bij u kanker is vastgesteld, kunt u behandeld worden met medicijnen zoals chemotherapie of immunotherapie, die via een infuus worden toegediend. Voor deze en andere behandelingen gaat u naar ons Oncologisch Dagcentrum. In totaal heeft het Oncologisch Dagcentrum 24 behandelplaatsen.
In het Oncologisch Dagcentrum staat een gespecialiseerd team voor u klaar. U kunt rekenen op goede zorg en een persoonlijke benadering: uw wensen en die van uw naasten zijn daarbij ons uitgangspunt.
Chemotherapie
Chemotherapie is de behandeling van kanker met cytostatica. Dit zijn medicijnen die kankercellen doden of hun celdeling remmen. Daardoor kan de kanker soms genezen of kunnen tumoren kleiner worden
Immunotherapie
Bij een behandeling met immunotherapie bij kanker wordt het afweersysteem van de patiënt gebruikt om de kankercellen aan te vallen. Het afweersysteem wordt door de behandeling ondersteund of extra actief gemaakt.
Meer informatie
-
Om wachttijden te voorkomen vragen wij u om voor uw behandeling bloed te prikken vóór 12 uur ’s middags in het Amphia ziekenhuis of bij de prikpost van een Star-shl locatie. Hieronder voor u het overzicht:
- Behandeling op maandag, bloedprikken vrijdag vóór 10 uur ’s ochtends en alleen mogelijk in het Amphia.
- Behandeling op dinsdag, bloedprikken maandag vóór 10 uur ’s ochtends en alleen mogelijk in het Amphia.
- Behandeling op woensdag, bloedprikken maandag
- Behandeling op donderdag, bloedprikken dinsdag
- Behandeling op vrijdag, bloedprikken woensdag
Wanneer u Port-a-Cath heeft zijn wij zeer bereid bloedafname voor onderzoek te verrichten op ons verpleegkundig spreekuur. Hiervoor dient u wel een afspraak te maken bij de secretaresse. Dit kan via het telefoonnummer (076) – 595 1006. Wanneer u een PICC lijn heeft kunt u terecht bij de bloedafname route 40.
-
In verband met de veiligheid van onze patiënten en medewerkers zijn wij genoodzaakt om bezoeken aan ons ziekenhuis tot een minimum te beperken en de regelgeving van 1.5 meter afstand te waarborgen. Wij vragen hiervoor uw medewerking. Wij verzoeken u vriendelijk om zonder afspraak niet naar het ziekenhuis te komen maar eerst telefonisch te overleggen.
Heeft u een telefonische afspraak ontvangen (in plaats van een controle afspraak in verband met corona) en heeft u klachten waarvoor u verwacht dat lichamelijk onderzoek nodig is? Neem dan telefonisch contact op met onze polikliniek via telefoonnummer 076 595 1006 en wij zullen dit met uw behandeld arts overleggen.
Heeft u een afspraak op onze polikliniek of het Oncologisch Dagcentrum en heeft u last van een of meerdere van onderstaande klachten:
- Temperatuur hoger dan 37,5 °C
- Kortademigheid in rust of bij lichte inspanning
- Spierpijn in rust of bij lichte inspanning
- Algeheel niet lekker voelen in rust of bij lichte inspanning
- Hoesten en/of keelpijn
- Neusverkoudheid
- Smaak en/of reukverlies
- Extreme vermoeidheid en/of pijn achter de ogen
- Diarree
- Huisgenoot/partner met bewezen of verdachte COVID-19
Neem dan (indien mogelijk) uiterlijk de werkdag voor uw afspraak telefonisch contact met ons op, dan zoeken we naar een passende oplossing.
Begeleiding
Tijdens uw bezoek aan de polikliniek mag u maximaal één begeleider (zonder klachten) meenemen. Uiteraard is het toegestaan uw naasten via uw eigen telefoon te laten meeluisteren/videobellen. (Informeer de arts wel hierover). Tijdens uw bezoek aan het oncologisch dagcentrum mag u geen begeleider meenemen. Dit betekent dat u alleen dient te komen, of dat iemand u begeleid en daarna vertrekt. Het is niet de bedoeling dat een begeleider in de wachtruimte plaatsneemt. Deze ruimte is alleen bestemd voor patiënten die wachten op een behandeling op het dagcentrum. Indien een uitzondering nodig is, wordt u verzocht altijd te overleggen via telefoonnummer (076) – 595 1006.
-
Het kan zijn dat uw specialist met u heeft besproken dat een deel van de behandeling bij u thuis wordt gestart. Het gaat hierbij om een behandeling met chemotherapie/doelgerichte therapie en/of ondersteunende medicatie. Hieronder vallen de volgende middelen; neulasta, aranesp, denosumab, trastuzumab en bortezomib. Een team van oncologieverpleegkundigen, allen werkzaam op het Oncologisch Dagcentrum, dienen de medicatie thuis bij u toe.
Voorwaarden voor thuisbehandeling
- U woont binnen het verzorgingsgebied van Amphia.
- De behandelend specialist vindt het verantwoord dat bij u thuis medicijnen worden toegediend.
- U wordt behandeld met medicijnen die via een injectie onder de huid (subcutaan) of in de spier (intramusculair) worden toegediend.
Werkwijze
- Via het Oncologisch Dagcentrum ontvangt u een afspraak voor de thuisbehandeling.
- U krijgt daarbij een map met informatiemateriaal over het medicijn dat u krijgt toegediend.
- De verpleegkundige brengt de medicijnen en de materialen mee die nodig zijn voor het toedienen.
- De verpleegkundige neemt de naaldencontainer mee en doet hier de gebruikte naald in zij neemt deze ook weer mee terug. Andere gebruikte materialen kunt u gewoon bij het huisvuil doen.
- Bij elke toediening van een medicijn zal de verpleegkundige u opnieuw vragen om uw naam en geboortedatum. Ook vraagt de verpleegkundige u om een handtekening te zetten, als uw naam en geboortedatum zijn gecontroleerd.
- Soms kan thuisbehandeling gecombineerd worden met andere verpleegkundige handelingen, die normaal gesproken in het ziekenhuis zouden worden uitgevoerd. De verpleegkundige geeft door of dit mogelijk ook voor u geldt.
- Wilt u ervoor zorgen dat er geen huisdieren aanwezig zijn in de ruimte waar u de injectie krijgt. Dit is belangrijk in verband met de hygiëne en het ongehinderd kunnen uitvoeren van werkzaamheden.
-
Meer informatie vindt u op de volgende websites:
-
Er zijn informatiebijeenkomsten voor borstkankerpatiënten.
-
-
-
-
N.C.R. Jacobs
Verpleegkundig Specialist Oncologie
Interne Oncologie, aandachtsgebied gastro-intestinale oncologie
-
-