Let op: maatregelen voor patiƫnten en bezoekers aangepast in verband met COVID-19 (coronavirus)
Lees meer
Header afbeelding

Relatie tussen ontsteking en lage bloeddruk bij grote chirurgische ingrepen en complicaties

woensdag 7 december 2016
Wat is de rol van toegenomen ontsteking en lage bloeddruk voor een slechte afloop van grote chirurgische ingrepen? Hierop promoveerde Thijs Rettig, anesthesioloog-intensivist bij Amphia, gisteren aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC).
In het eerste deel van zijn proefschrift bleek dat toegenomen ontsteking na buik- of hartklepoperaties verband heeft met een slechte uitkomst. Het lijkt hierdoor zinvol om bij dit soort grote operaties deze toegenomen ontsteking te onderdrukken om de prognose te verbeteren. Daarnaast kan een specifieke ontstekingswaarde, namelijk interleukine-6, gebruikt worden als een vroege voorspeller van complicaties zoals infecties en overlijden. Verder blijkt dat het aantal infecties na hartchirurgie mogelijk verminderd kan worden door het gebruik van een cholesterolverlager. In het tweede deel van het proefschrift werd gezien dat een lage bloeddruk tijdens hartoperaties niet gerelateerd was aan nierschade na de operatie. Tijdens grote buikoperaties lijkt dit wel het geval te zijn.
 
Rettig deed de onderzoeken in het St. Antonius Ziekenhuis waar hij zijn opleiding Anesthesiologie heeft gevolgd. ‘Tijdens het werk als anesthesioloog-intensivist word je dagelijks geconfronteerd met toegenomen ontsteking en lage bloeddruk bij grote operaties. De vraag is of dit een normaal verschijnsel is en geen kwaad kan of dat dit leidt tot een slechte afloop. In dit proefschrift heb ik geprobeerd om de oorzaak van complicaties na grote operaties beter te begrijpen door deze nader te onderzoeken.’

Meer informatie en de mogelijkheid om het proefschrift aan te vragen vindt u hier.

Deze website maakt gebruik van cookies.

Amphia gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies in onze disclaimer.