Header afbeelding

Proefbevolkingsonderzoek naar chronische nierschade

maandag 4 november 2019

Vroegtijdige opsporing nierschade mogelijk stap dichterbij met NierCheck

In november start de NierCheck: een proefbevolkingsonderzoek naar nierschade in de regio Breda. Vijftienduizend mensen tussen de 45 en 80 jaar ontvangen de komende tijd het verzoek om mee te doen. Door nierschade vroegtijdig op te sporen kan behandeling sneller gebeuren en nierfalen mogelijk worden voorkomen. 1,7 miljoen Nederlanders hebben chronische nierschade, maar de helft hiervan weet dit niet.
Amphia is trots dat wij dit onderzoek als eerste in de wereld mogen uitvoeren, vanwege het innovatieve en preventieve karakter van het onderzoek. Internist-nefroloog Ronald van Etten is vanuit Amphia nauw betrokken. Professor Ron Ganzenvoort van het UMCG is de bedenker en drijvende kracht achter dit onderzoek. In het project werken het UMC Groningen, huisartsen uit de regio Breda, Healthy.io, Copernicus, de Nierstichting en Amphia samen.


Nierschade wordt (te) laat ontdekt 

Het ontstaan van chronische nierschade gaat vaak onopgemerkt en is meestal onherstelbaar. Vaak ontstaan klachten namelijk pas als de nierfunctie daalt onder de 30 procent. Verergering van de nierschade kan worden voorkomen. Het is daarom essentieel de schade in een vroeg stadium op te sporen. Dit kan onder meer door het meten van eiwit in de urine, een graadmeter voor nierschade. Meestal is nierschade het gevolg van hoge bloeddruk, diabetes en/of te hoog cholesterol. Deze risicofactoren voor nier-, hart- en vaatziekten zijn vaak nog niet bekend bij de betrokkenen en hun huisarts.
 

Hoe werkt het bevolkingsonderzoek? 

Ruim 15.000 inwoners van de gemeente Breda in de leeftijd 45 - 80 jaar worden benaderd voor deelname aan het onderzoek. Twee screeningsmethoden worden onderzocht: de klassieke methode waarbij mensen thuis hun urine in een buisje verzamelen en versturen naar een centraal laboratorium. De tweede methode is een nieuwe, innovatieve tool. Met een papieren teststrookje en een app meten deelnemers thuis zelf de mate van eiwitverlies in de urine en krijgen direct feedback in de app. Als meerdere keren teveel eiwit wordt aangetroffen, worden de betrokkenen verwezen naar Amphia voor een uitgebreider onderzoek. In geval van afwijkingen waarvoor behandeling nodig is, worden mensen doorverwezen naar de eigen huisarts. Dit geldt voor beide methoden. Bekijk de website www.niercheck.nl voor meer informatie.

Deze website maakt gebruik van cookies.

Amphia gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies in onze disclaimer.