Diëtetiek
Bent u door een specialist doorgestuurd naar afdeling Diëtetiek? Dan krijgt u begeleiding voor uw voeding. Bijvoorbeeld omdat uw voeding aangepast moet worden door in problemen in uw mond, slokdarm of maag. Of omdat u minder eetlust heeft of gewicht verliest zonder dat u dat wilt. Goede voeding is belangrijk, zeker als u ziek bent. Het helpt u sneller beter te worden en het verbetert het resultaat van uw behandeling.
Ook bij sommige langdurige of blijvende aandoeningen helpt juiste voeding om minder klachten te krijgen. Zoals bij diabetes, nierziekten en hart- en vaatziekten.
Zorg speciaal voor u
Voor problemen die met voeding te maken hebben, is speciale kennis nodig. Of samenwerking met andere specialisten. We kijken goed wat u nodig heeft, want dit is voor iedere patiënt anders.
Een diëtist heeft veel kennis over onze spijsvertering. Maar ook over wat er in voedingsmiddelen zit en wat voedingsstoffen doen in ons lichaam. Daarnaast heeft een diëtist veel medische kennis. U ontvangt informatie en persoonlijke adviezen over uw voeding. Wanneer u ziek bent, of bij gezondheid. Precies passend bij uw situatie en eigen wensen.
Zorg met kwaliteit
Onze diëtisten zijn ingeschreven in een speciaal overzicht. Dit overzicht wordt het Kwaliteitsregister genoemd. Dit betekent dat u geholpen wordt door een diëtist die voldoende werkervaring heeft en op de hoogte is van nieuwe ontwikkelingen.
Waar kunt u zelf goed op letten?
Goede voeding en voldoende beweging zijn belangrijk, zeker als u ziek bent. Uit onderzoeken blijkt dat patiënten die goed eten én bewegen korter in het ziekenhuis liggen. Zij hebben minder complicaties, betere wondgenezing en blijven langer hun spierkracht houden. Benieuwd waar u zelf extra op kunt letten? Bekijk de video over voeding en beter worden!
Meer informatie
-
Bijvoorbeeld over speciale dieetadviezen of gezond leven met diabetes? Hieronder vindt u onze folders:
-
Problemen die vragen om het aanpassen van voeding, ontstaan op veel verschillende manieren. Daarom werkt de afdeling Diëtetiek samen met veel andere afdelingen in ons ziekenhuis. Onze diëtisten werken op de afdelingen: Oncologie, Maag, darm- en leverziekten, Interne Geneeskunde, Chirurgie, Neurologie, Cardiologie, Urologie, Gynaecologie en Geriatrie. Maar ook op de Intensive Care en de kinderafdeling.
-
Dan dragen wij uw behandeling over. Aan een diëtist bij u in de buurt, of aan uw verzorgingshuis of verpleeghuis. Voor zeer gespecialiseerde dietistische zorg blijft u onder behandeling bij Amphia.
-
Bent u doorgestuurd omdat u te veel gewicht verliest en binnenkort een operatie krijgt? Dan maken wij een afspraak voor u binnen drie tot vier werkdagen. Heeft u sondevoeding nodig? Dan nemen wij dezelfde dag nog contact met u op. In andere gevallen kunt u (meestal) binnen twee weken bij de diëtist langskomen.
-
Behandeling bij de diëtist op onze polikliniek hoort bij een medische behandeling. Dit wordt vaak vergoed. Wanneer dit niet zo is, hoort u dat van uw diëtist.
Soms adviseert uw diëtist het gebruik van een dieetproduct. Wanneer u dit product tijdens uw opname in het ziekenhuis gebruikt, kost het u niks. Adviseert de diëtist u om het dieetproduct ook thuis te gebruiken? Dan wordt dit vergoed door uw zorgverzekeraar. Mogelijk heeft het wel gevolgen voor uw eigen risico.