MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. Bij een MRI worden met behulp van een sterk magneetveld en radiopulsen beelden gemaakt van het te onderzoeken lichaamsdeel. Het weefsel in het lichaam reageert hier tijdelijk op door een signaal af te geven. Om de signalen uit uw lichaam op te vangen, komt er een spoel/antenne op uw buik te liggen, over uw hoofd/nek of over uw benen, afhankelijk van het te onderzoeken lichaamsdeel.
Dit onderzoek wordt uitgevoerd om afwijkingen in bepaalde weefsels aan te tonen of uit te sluiten. Een radiodiagnostisch laborant voert het onderzoek uit, onder verantwoordelijkheid van een radioloog.
Tijdens het onderzoek is er een sterk kloppend en/of brommend geluid te horen. Oordopjes en een koptelefoon zijn beschikbaar om dit geluid een beetje zachter te maken. Vaak kan er ook naar muziek geluisterd worden.
Het magneetveld dat bij een MRI onderzoek wordt gebruikt is altijd actief. Dit betekent dat niemand in de kamer mag komen zonder een controle vooraf. Deze controle wordt afgenomen door middel van een vragenlijst.
Lees ook de folder
Een pacemaker of ICD (Implanteerbare Cardioverter Defibrillator) kan niet zomaar in een MRI. Meer informatie hierover vindt u in de folder:
Meer informatie over MRI-onderzoeken leest u in onze folders:
- Mammalokalisatie met MRI
- MRI dunne darm
- MRI galwegen lever en of alvleesklier
- MRI onderzoek algemeen
- MRI onderzoek bij kinderen onder narcose
- MRI van de baarmoeder en of baarmoederhals
- MRI van de borsten
- MRI van de hersenen
- MRI van de ledematen
- MRI van de prostaat
- MRI van de wervelkolom
- MRI van het hart (MRI-cardio)
- MRI van het rectum
- MRI van het rectum peri anale regio
- Onderzoek van een gewricht met MRI of CT arthrografie
- Weefselonderzoek van de borst met behulp van MRI