Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Gastroscopie
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Gastroscopie

Een gastroscopie is een onderzoek van de binnenkant van de slokdarm, de maag en het eerste deel van de dunne darm (de twaalfvingerige darm). We gebruiken hierbij een endoscoop, een dunne, flexibele slang. Zo kunnen we de oorzaak achterhalen van klachten als misselijkheid, braken, pijn boven in de buik of pijn bij het borstbeen, moeite met slikken, brandend maagzuur, zure oprispingen, indigestie of een bloeding. Die kunnen worden veroorzaakt door:

  • Zweren in de maag of de twaalfvingerige darm (veroorzaakt door de bacterie Helicobacter pylori).
  • Poliepen.
  • Een ontsteking van het maagslijmvlies. 
  • Een middenrifbreuk. 
  • Een vernauwing of ontsteking van de slokdarm of slokdarmzweren.
  • Kanker in uw slokdarm, maag of twaalfvingerige darm.

Ook de ziekte coeliakie (glutenintolerantie) is via een gastroscopie vast te stellen. In een aantal gevallen nemen we bij dit onderzoek een stukje weefsel (biopt) weg, dat we onderzoeken in het laboratorium.

Meer informatie over deze ziektes vindt u op www.mlds.nl.

Voorbereiding
Om uw slokdarm, uw maag en het begin van uw dunne darm goed te kunnen bekijken, moeten deze helemaal leeg en schoon zijn. Indien u vóór 13.00 uur het onderzoek heeft blijft u nuchter vanaf 24.00 uur de avond ervoor. Heeft u na 13.00 uur het onderzoek, dan mag u in de ochtend een licht ontbijt nemen. Het is heel belangrijk dat u de instructies zorgvuldig opvolgt. Als u niet nuchter bent, kunnen we afwijkingen over het hoofd zien, kan het onderzoek langer duren of zelfs helemaal niet doorgaan.

Gebruikt u bloedverdunners? Dan kan de arts u vragen om deze een aantal dagen voor het onderzoek niet meer in te nemen. Dit gebeurt altijd in overleg met een arts.  

Een gastroscopie is geen aangenaam onderzoek. Het doet echter geen pijn en duurt meestal maar tien minuten. U kunt tijdens het onderzoek normaal ademhalen via uw neus of mond. 

In uitzonderlijke gevallen krijgt u in overleg met uw arts vooraf een roesje. Houd dan rekening met een uitslaaptijd van ongeveer anderhalf uur. We brengen voor het onderzoek een infuus bij u in.

Onderzoek
U meldt zich bij de balie en wordt in de wachtkamer opgehaald door een endoscopie-assistent. Die bereidt u voor op het onderzoek. Uw keel wordt verdoofd met een spray en u krijgt een klein drankje. U gaat op uw linker zij liggen. 

De arts schuift de endoscoop voorzichtig via uw mond en slokdarm in uw maag en twaalfvingerige darm. Hij vraagt u om te slikken. Probeer u tijdens het onderzoek te ontspannen. De verpleegkundige geeft u hiervoor aanwijzingen. 

Aan het uiteinde van de endoscoop zitten een lampje en een camera. Het lampje zorgt ervoor dat de arts de binnenkant van uw slokdarm en maag goed kan bekijken. We kunnen de beelden van de camera op een beeldscherm bekijken. De arts kan zo vrijwel alle afwijkingen in uw slokdarm en maag opsporen. Kleine ingrepen kan hij direct uitvoeren. Daarnaast kan de arts sommige aandoeningen van de dunne darm vaststellen of uitsluiten omdat hij ook het eerste deel van de twaalfvingerige darm kan bekijken. 

Als we tijdens het onderzoek biopten nemen, voelt u daar meestal niets van. Dit onderzoek duurt gemiddeld tien minuten en is niet pijnlijk.

Uitslag
De arts vertelt u meestal direct de uitslag van het onderzoek. Als hij biopten heeft genomen, gaan deze voor onderzoek naar het laboratorium. U heeft dan later een afspraak op de polikliniek om de uitslag hiervan te bespreken. 

Na het onderzoek mag u een half uur niets eten en drinken. Door de verdovingsspray kunt u zich namelijk verslikken. U kunt nog een tijdje last hebben van klachten als een opgeblazen gevoel en boeren. Dit komt door de lucht die tijdens het onderzoek is ingeblazen. Ook kunt u wat last hebben van irritatie in uw keel. Deze klachten kunnen geen kwaad en verdwijnen snel. 

Een gastroscopie is een veilig onderzoek; complicaties komen nauwelijks voor. In de meeste gevallen gaat het om een nabloeding. Dit komt vooral voor bij mensen die bloedverdunners of pijnstillers gebruiken. Een andere complicatie is een gaatje in de wand van de slokdarm, de maag of de twaalfvingerige darm (een perforatie). Dit gebeurt vooral na het uitvoeren van een ingreep, zoals het oprekken van de slokdarm of het plaatsen van een stent. Soms is dan een ziekenhuisopname, een behandeling met antibiotica of een operatie nodig.

U heeft een afspraak met uw arts op de polikliniek om de uitslag van het onderzoek te bespreken. U hoort dan of er nog extra controles of onderzoeken nodig zijn. 

 

Meer lezen over de afdeling Maag- Darm en Leverziekten bij Amphia?

Ga naar de afdeling MDL

Label