Header afbeelding

Scheefstand van de grote teen (hallux valgus)

Een hallux valgus is een afwijking aan de voet waarbij de grote teen (hallux) scheef staat (valgus). Door de scheefstand ontstaat daar een knobbel (bunion). De huid over deze knobbel kan rood en gevoelig worden door irritatie. Dit veroorzaakt vaak pijnklachten wanneer u strakke schoenen draagt.

Snel weer op de been

Vlot geholpen

Als u klachten heeft, wilt u snel weten waar u aan toe bent. Bij de Orthopedische kliniek Amphia kunt u binnen 1 week terecht voor een bezoek aan de polikliniek, dit is ook mogelijk tijdens ons avondspreekuur. Wanneer u in aanmerking komt voor een operatieve ingreep kan dit vaak al binnen 2 weken. Bekijk hier onze toegangstijden.

U heeft de regie

De afspraken die u met ons maakt moeten goed te combineren zijn met uw thuissituatie, bijvoorbeeld uw werk of de schooltijden van uw kinderen. Wij respecteren uw keuzes en overleggen de alternatieven, en maken samen met u een individueel zorgplan op basis van uw doelstellingen.

Methoden

Een scheve grote teen kan op twee manieren behandeld worden:

Conservatief

De conservatieve behandeling richt zich vaak op de schoen en niet op de voet. Zo kunnen uw schoenen worden aangepast, zodat uw voet daar wél in past. Een steunzool kan ervoor zorgen dat de druk vermindert en daardoor neemt de pijn af. Ook viltjes en ringpleisters rondom de knobbel kunnen u helpen.

Operatief

Wanneer een conservatieve behandeling niet voldoende helpt, kunnen we uw voet operatief corrigeren zodat uw voet in een normale schoen past. Of u geopereerd wordt, hangt af van de pijn die u voelt en van de klachten in uw dagelijks leven. Bij een operatie verwijderen we de knobbel en corrigeren we de scheefstand van uw grote teen. Hiervoor bestaan verschillende operatietechnieken. Veelgebruikte methoden in de Orthopedische kliniek Amphia zijn de standscorrecties volgens Chevron, Scarf of Akin. Hierbij wordt het middenvoetsbeentje doorgezaagd, in een betere positie geplaatst en meestal vastgezet met één of meerdere kleine schroefjes. Bij een forse scheefstand moet het gewricht soms worden vastgezet.

Behandelpad

In de Orthopedische kliniek bespreken we een op maat gemaakte behandeling met u. Voor de operatie gebruiken we de modernste technieken, waardoor we zo min mogelijk weefsel beschadigen. Hierdoor herstelt u sneller. In dit overzicht ziet u wat u voor, tijdens en na de operatie kunt verwachten.
 • Voorbereiding

 • 2 weken voor de operatie

  Regel een aantal zaken

  Het is handig om alvast een aantal zaken te regelen voor uw opname. Denk aan krukken en uw medicatieoverzicht. Schakel alvast mensen in die u willen helpen met zaken rondom de operatie. U krijgt vooraf de nodige informatie.
 • Opname

 • Dag van de operatie

  Welkom in de Orthopedische kliniek

  • De operatie kan plaatsvinden met een ruggenprik of onder volledige narcose. Vaak combineren we dit met een (lokale) zenuwblokkade in het been zodat u na de operatie nog een paar dagen minder pijn ervaart.
  • De operatie duurt 20 tot 60 minuten. Dat is afhankelijk van de procedure.
  • Als alles volgens plan verloopt, kunt u meestal dezelfde dag weer naar huis. 
 • Revalidatie

 • De eerste 6 weken na de operatie

  Nabehandeling

  Meestal draagt u 6 weken een verbandschoen. U mag uw voet steeds meer belasten. Wij zorgen voor goede pijnstilling.

 • 2 weken na de operatie

  Controle van de wond

  We bekijken of uw wond goed geneest. Vaak gebruiken we bij de operatie oplosbare hechtingen, die niet verwijderd hoeven te worden.
 • 2 tot 8 weken na de operatie

  Weer aan het werk

  Het moment waarop u weer aan het werk mag, hangt af van het soort werk dat u doet. Wij overleggen dit met u.
 • 6 weken na de operatie

  Controle

  Tijdens deze afspraak controleren wij de genezing van het bot door een röntgenfoto te maken. We beoordelen ook de beweeglijkheid van uw grote teen.
 • 2 maanden na de operatie

  Autorijden en fietsen

  U mag weer deelnemen aan het verkeer zodra dat verantwoord is. Fietsen en autorijden is in het algemeen vanaf 2 maanden na de ingreep weer mogelijk.

 • 3 maanden na de operatie

  Sporten

  Vanaf 3 maanden na de operatie mag u meestal weer starten met sporten. Geleidelijk kunt u uw voet meer belasten.

Meer info

Lees de folder

Uitgebreide informatie over de behandeling van hallux valgus vindt u in onze folder.

Download onze app

De app van de Orthopedische kliniek Amphia vertelt wat u op elk moment van uw behandeling kunt en mag verwachten. Download de app 'Orthopedische kliniek Amphia' in:

Betrouwbare website

Voor overige betrouwbare informatie over orthopedische aandoeningen en behandelingen adviseren wij de website van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging.

Voet- en enkelspecialisten

Alle medisch specialisten van de Orthopedische kliniek Amphia zijn gespecialiseerd in een deel van de orthopedische zorg. Doordat zij in gespecialiseerde, vaste teams werken en vaak dezelfde operaties uitvoeren, hebben zij een ruime expertise opgebouwd. De behandeling van hallux valgus wordt uitgevoerd door de volgende specialisten: