Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Uw bezoek aan Amphia en COVID-19. Lees hier meer over de aangepaste zorg en maatregelen.
Kijkoperatie Neerplastiek
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Kijkoperatie Neerplastiek

Inleiding
U wordt binnenkort in het Amphia Ziekenhuis verwacht voor een operatie aan de schouder. De orthopedisch chirurg zal een kijkoperatie (arthroscopie) verrichten aan de schouder. Een Neerplastiek is een operatie aan de schouder volgens Neer, Neer was in het verleden een bekende schouderspecialist.

Het schoudergewricht
Een normaal schoudergewricht wordt gevormd door de schouderkop, de schouderkom, het schouderdak, de slijmbeurs en spieren/pezen van de schouder (rotator cuff). Zowel de kom als de kop zijn bekleed met kraakbeen. 

Door een verkeerd bewegingspatroon en een verkeerde houding kunnen de pezen bij bewegen (met name bij de bovenhandse beweginen) bekneld raken tussen de kop en het schouderdak. Hierdoor raken de pees en de slijmbeurs geïrriteerd. Soms hebben mensen een afwijkende vorm van het schouderdak waardoor eerder beknelling optreedt.

Als de klachten langer dan een jaar aanhouden en maar tijdelijk verbeterd zijn na een injectie in de slijmbeurs, en de juiste fysiotherapeutische behandeling hebben gehad, kan er gekozen worden voor een arthroscopische neerplastiek. Dit is een operatie waarbij de ruimte tussen het schouderdak en de schouderkop wordt vergroot door het weghalen van de vooronderrand van het schouderdak zodat de pees die de schouder omhoog beweegt weer meer ruimte krijgt en hopelijk minder makkelijk geïrriteerd raakt.

Voorbereiden op de operatie
Tijdens uw bezoek aan de polikliniek bespreekt de orthopedisch chirurg met u de operatie en de daaraan verbonden verwachtingen en risico's. Belangrijk daarbij is dat de operatie niet bij iedereen helpt, gemiddeld heeft 20-40% van de patiënten geen of verminderde baat. Dit is de reden dat deze operatie zeer zelden wordt gedaan. Op het voorbereidingsplein krijgt u aanvullende informatie over de narcose, de zenuwverdoving en de opname in het ziekenhuis.

De opname en het ontslag
De opname is in dagbehandeling, dat wil zeggen u gaat dezelfde dag weer naar huis.

De operatie
Tijdens de arthroscopie wordt eerst het schoudergewricht aan de binnen-zijde bekeken. De arts kan zo beoordelen of het gewrichtskapsel en de spieren rondom het schoudergewricht (=rotator cuff’) beschadigd zijn.

Als de ‘rotator cuff’ niet beschadigd is, verwijdert de arts vervolgens de ontstoken slijmbeurs. Met behulp van een frees wordt vervolgens een gedeelte van het bot van het schouderdak afgehaald. De bewegingsruimte voor de spieren en pezen is nu vergroot, zodat zij minder snel bekneld raken, waardoor de pijnklachten kunnen verminderen.

Na de operatie
Na de operatie is de arm in sommige gevallen nog gevoelloos door de verdoving. Het gevoel in uw arm is meestal binnen 24 uur terug. Als de verdoving uitgewerkt raakt moet u niet te lang wachten met het nemen van pijnstilling. Recepten hiervoor krijgt u mee. U krijgt op de afdeling een schoudersling aangemeten. Een schoudersling is een ondersteunende draagband waarin de arm gedurende maximaal een week gedragen wordt. Voor de oefeningen en lichamelijke verzorging mag de schoudersling af.

De wond
U krijgt een afspraak mee voor het verwijderen van de hechtingen 10 tot 14 dagen na de operatie.

Weer thuis

  • Na een Neerplastiek kunt u, afhankelijk van uw beroep, tussen 2 en 6 weken weer aan het werk. Na gemiddeld 3 maanden kunnen sportieve activiteiten weer worden opgepakt. De uiteindelijke revalidatie kan wel 6 tot 12 maanden in beslag nemen.
  • Indien u de arm zonder pijn al voldoende kunt bewegen en daardoor in staat bent om te handelen in noodsituaties, èn u het zelf veilig acht, dan kunt u het autorijden/fietsen weer hervatten.

Poliklinische controle
Ongeveer acht tot tien weken na de ingreep komt u voor controle bij de verpleegkundig specialist op de polikliniek.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist. Gelieve ons tijdens kantooruren te bellen.

Polikliniek Orthopedie
Locaties: Molengracht & Pasteurlaan
T: (076) 595 30 80
E: vsorthopedie@amphia.nl

Wij streven ernaar om uw vragen binnen vier werkdagen te beantwoorden. Voor spoedvragen gelieve telefonisch contact te zoeken met een van de telefoonnummers uit de folder, welke u meekrijgt vanuit de verpleegafdeling, zodra u ontslagen wordt uit het ziekenhuis.

Meer lezen over orthopedie bij Amphia?

Ga naar afdeling Orthopedie