Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Zwangerwijzer chronisch zieken
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Zwangerwijzer chronisch zieken

Waarom een Zwangerwijzer spreekuur?
Als u denkt aan kinderen krijgen, wilt u natuurlijk erg graag een gezond kind. Zeker als u zelf een (chronische) aandoening heeft. U weet 'als geen ander' welke invloed dit op uw leven heeft.

Op dit spreekuur krijgt u, afhankelijk van gevonden gezondheidsrisico’s, adviezen om goed voorbereid aan uw zwangerschap te beginnen om bepaalde complicaties te voorkomen.Dit heeft later ook een positieve invloed op de gezondheid van uw kind.

Waarom voorbereiden op uw zwangerschap?
Als u een (chronische) aandoening heeft, dan is het belangrijk dat u zich goed voorbereidt op een zwangerschap. Waarschijnlijk komen er ook allerlei vragen in u op:

 • Wat is het effect van de aandoening op de zwangerschap?
 • Zijn er, als gevolg van de aandoening, risico’s voor de zwangerschap?
 • Welk effect heeft een zwangerschap op het verloop van mijn aandoening?
 • Hoe groot is de kans dat mijn kind straks ook de aandoening krijgt?
 • Hoe moet het tijdens de zwangerschap met mijn medicijnen?
 • Kan ik wel kinderen krijgen?
 • Hoe is de voorbereiding bij zwangerschap?
 • Kan onderzoek onzekerheid wegnemen?
 • Wat zijn de overige consequenties?

Als u van tevoren weet dat u of uw kind bepaalde gezondheidsrisico's lopen, dan kunt u ook maatregelen nemen. Bijvoorbeeld door uw medicatie aan te passenof bepaalde onderzoeken te laten doen. Als dat pas gebeurt wanneer u weet dat u zwanger bent, kan het voorsommige maatregelen te laat zijn.

Niet iedereen realiseert zich dat er omstandigheden kunnen zijn, die een negatieve invloed hebben op de zwangerschap of de gezondheid van hun kind. Bijvoorbeeld door bepaald medicijngebruik, een ziekte of een erfelijke ziekte in de familie.

Afspraak maken
Na een verwijzing van de specialist, verloskundige of huisarts belt u voor een afspraak.
Telefoonnummer: (076) 595 1003.

Let op! Geef duidelijk aan, dat het gaat om het Zwangerwijzer spreekuur.

Degene die u verwijst kan u ook aanmelden via de fax. De polikliniekassistente geeft u dan telefonisch uw afspraak door.

Voorbereiding op het spreekuur
Voor uw afspraak willen we graag meer van u weten. De site ZwangerWijzer (www.zwangerwijzer.nl) helpt u bij de voorbereiding op het polikliniekbezoek en de zwangerschap. Het is een vragenlijst die u gewoon thuis kunt invullen. In ongeveer 15 minuten kunt u nagaan of er risico's zijn voor uzelf of uw toekomstige kind.

De vragen gaan over:

 • De herkomst van de beide ouders.
 • De leefgewoonten van aanstaande ouders.
 • De gezondheid van de beide ouders.
 • Hoe eventuele eerdere zwangerschappen zijn verlopen.
 • Of er ziekten voorkomen in de familie.

Als u de vragen heeft beantwoord krijgt u aan het einde een overzicht van de antwoorden.Als blijkt dat er risico's zijn voor uw zwangerschap of de baby, krijgt u daar op de website meer informatie over.

Wat doet u met het antwoordenoverzicht?

Het resultaat van de vragenlijst verzendt u naar het emailadres: zwangerwijzer@amphia.nl. U vindt een geel kader - op de laatste pagina- van de vragenlijst. We vragen u, in het gele kader, ook uw meisjesnaam en uw geboortedatum in te vullen. Om de lijst zorgvuldig te kunnen beoordelen verwachten we deze graag uiterlijk een week voor uw afspraak!

 

Wat neemt u mee bij uw eerste bezoek?

 • De verwijsbrief van de specialist.
 • Vraag eventuele relevante gegevens over erfelijke ziekten op en neem deze mee. Bijvoorbeeld namen, geboortedata, ziekenhuizen enzovoorts.

Op het spreekuur…

De specialist kan zich goed voorbereiden op het gesprek door het antwoordenoverzicht. Hij/zij kan snel beoordelen of bepaalde zaken extra aandacht nodig hebben vóór en tijdens uw zwangerschap. De specialist kan dus heel gericht onderwerpen bespreken en adviseren over zaken, die in jullie situatie belangrijk zijn.

Als het nodig is, dan wordt u verwezen naar een andere specialist, zoals een erfelijkheidsdeskundige. Soms zijn er aanvullende onderzoeken nodig. Bijvoorbeeld bloedonderzoek.

Geen internet?

 • Als u echt niet over internet beschikt, krijgt u een schriftelijke vragenlijst in de wachtkamer. Houd er rekening mee dat het invullen van de vragenlijst 15 minuten duurt. Dus kom aub op tijd!
 • Als u moeite heeft met de Nederlandse taal dan kunnen we iemand telefonisch laten tolken. Laat ons dit minimaal 24 uur van tevoren weten, zodat we tijdig een tolk kunnen inschakelen.

Geen risico’s, dan toch naar het spreekuur?
Ook als er geen risico's uit het antwoordenoverzicht van ZwangerWijzer komen, is het toch nuttig om vóór uw zwangerschap naar het spreekuur te gaan. De specialist kan jullie adviseren. Bijvoorbeeld over stoppen met roken en alcoholgebruik.
Waar moet u allemaal aan denken als u zwanger wilt worden? Wanneer moet u beginnen met foliumzuur? Zijn er dingen die u beter wel of juist niet kunt doen.

Vragen?
Als u nog vragen hebt stel deze dan gerust aan de gynaecoloog.

Meer lezen over gynaecologie in Amphia?

Ga naar afdeling Gynaecologie

Label