Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Uw bezoek aan Amphia en COVID-19. Lees hier meer over de aangepaste zorg en maatregelen.
Verwijdering van de blaas bij blaaskanker
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Verwijdering van de blaas bij blaaskanker

Wanneer u een invasief groeiende tumor in uw blaas heeft (blaascarcinoom), dan bestaat de kans dat deze doorgroeit in het omliggende weefsel. Blaasspoelen is dan niet genoeg; uw hele blaas moet worden verwijderd (cystectomie). Deze operatie wordt meestal uitgevoerd met robotchirurgie. Bij een man worden tijdens deze operatie ook de prostaat en de zaadblaasjes verwijderd. Bij vrouwen verwijderen we de baarmoeder, de vaginatop en de eierstokken. Na een volledige blaasverwijdering, leggen we een urinestoma aan óf maken we een nieuwe blaas.

Behandeling

Voorbereiding
Voordat u geopereerd wordt, heeft u een afspraak met de Verpleegkundig Consulent MDL-Stomazorg. Zij is gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met een stoma. Ze geeft u informatie over de operatie en de gevolgen daarvan. 

De dag voor de operatie wordt u opgenomen. U krijgt dan medicijnen om uw darmen leeg en schoon te maken (laxeren). Dit is nodig omdat we voor het maken van een stoma of een nieuwe blaas een gedeelte van uw darm gebruiken. Als u een stoma krijgt, bepalen we de dag voor de operatie de plaats daarvan.

Behandeling
Tijdens de blaasverwijdering bent u onder volledige narcose. De uroloog begint met het beoordelen van de lymfeklieren in het kleine bekken. Uitzaaiingen (metastasen) van een blaastumor verspreiden zich namelijk via de lymfeklieren naar andere delen van uw lichaam. De lymfeklieren worden daarom verwijderd en tijdens de operatie beoordeeld door de patholoog-anatoom. Als in de lymfeklieren uitzaaiingen worden gevonden, maakt de uroloog een keuze om de blaas wel of niet te verwijderen. Het kan dan nodig zijn om voor een andere behandeling te kiezen, zoals bestraling of chemotherapie. De operatie duurt vier tot zes uur en wordt in principe uitgevoerd met de operatierobot.

Nazorg
Na uw opname krijgt u poliklinisch afspraken met de uroloog, urologisch oncologisch verpleegkundige en de verpleegkundig consulent MDL- Stomazorg. De meeste mensen blijven één nacht op de Intensive Care voor controle. Als uw gezondheid het toelaat, gaat u de volgende dag terug naar de verpleegafdeling. 

In uw buik zitten één of twee slangetjes (drains) om het wondvocht af te voeren. We controleren uw urineproductie regelmatig. Als u een urinestoma heeft, loopt de urine in het opvangzakje. In het stoma liggen twee kleine slangetjes. Deze komen vanuit de nieren, via de urineleiders in het darmlisje, in het stoma. Zij zorgen voor een goede afvoer van de urine. Na ongeveer zeven dagen mogen deze slangetjes eruit; soms laten ze spontaan los.

De darmwerking komt langzaam op gang. Als uw darmen en stoelgang weer volledig op gang zijn, mag u weer normaal eten. De totale opnameduur is ongeveer zeven tot tien dagen.

Neem contact op met de stomapolikliniek, wanneer u verzorgingsproblemen of andere vragen met betrekking tot het stoma heeft:

  • Pijnklachten heeft
  • Koorts heeft en uw temperatuur boven de 38,5 °C ligt of langer dan 24 uur achter elkaar 38 °C is
  • Bloedverlies heeft vanuit het urinestoma of de plasbuis
  • Geen urineproductie meer heeft

In onze folder 'Verwijderen van de blaas en aanleg van een urinestoma' leest u alle details over het verwijderen van de blaas bij Amphia.

Ga naar de folder

Behandeling in Amphia

Jaarlijks wordt bij zo'n 5000 Nederlanders blaaskanker vastgesteld. Hier ziet u hoe de behandeling van blaaskanker in Amphia gaat.

Bekijk de video

Peter's verhaal

“Het licht ging wel even uit”, vertelt Peter (58) over het moment dat hij hoorde dat hij blaaskanker had.

Lees het verhaal van Peter
Portret van patiënt Peter

Meer informatie voor u

Meer informatie over blaaskanker leest u op onze pagina Prostaat-, blaas- en nierkanker.

Ga naar Prostaat-, blaas- en nierkanker

Meer lezen over urologie bij Amphia?

Ga naar afdeling Urologie