Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Uw bezoek aan Amphia en COVID-19. Lees hier meer over de aangepaste zorg en maatregelen.
Darmkanker operatie
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Darmkanker operatie

Wanneer u een tumor heeft in uw dikke darm, kunnen we u opereren. Welke operatie voor u het beste is, hangt vooral af van de aard van het gezwel en de plaats waar het zit in uw dikke darm. Daarnaast is ook een combinatie mogelijk van operatie, bestraling en chemotherapie.   

De dikke darm is zo’n 150 centimeter lang en onttrekt water en zouten aan uw ontlasting, waardoor deze dikker wordt. Ook wanneer we een groot deel van de dikke darm weghalen, werkt hij nog.   

De dikke darm bestaat uit een aantal delen. Rechtsonder in de buik gaat de dunne darm over in de dikke darm. Het deel dat naar beneden doodloopt, noemen we het coecum met daaraan vast de blinde darm (appendix). Van hieruit naar boven begint de dikke darm met het opstijgende deel, het colon ascendens (A).   

In de buurt van de lever (rechtsboven in de buik) gaat de dikke darm over in het dwars verlopende deel (B, het colon transversum), dat onder de maag langs naar links loopt.   

Vlak bij de milt (linksboven in de buik) gaat de dikke darm over in het afdalende deel (C, het colon descendens), dat in de linker onderbuik een S-bocht maakt (D, het sigmoid). In het kleine bekken gaat het sigmoid over in de endeldarm (E, het rectum) die eindigt bij de sluitspier, de anus.

Voorbereiding

Wanneer een operatie voor u de beste oplossing is, krijgt u een afspraak bij een gespecialiseerde chirurg (GE-chirurg). Hij bespreekt de operatie met u en informeert u over mogelijke complicaties. U ontmoet ook de Casemanager GE Oncologie. Zij begeleidt u tijdens het hele proces, voor en na de operatie. 

Voor de operatie heeft u nog een uitgebreid informatiegesprek bij de Casemanager GE Oncologie. Ook heeft u een afspraak op het Voorbereidingsplein. We proberen deze afspraken zo veel mogelijk te combineren. Voor de operatie is het belangrijk dat u een goede conditie heeft. Hier zorgt u voor door veel te bewegen, gezond te eten en niet te roken. 

De afdeling Opname belt u om de dag van opname en het tijdstip door te geven. 

Meer informatie vindt u in onze folder: Controleafspraken na een dikkedarmoperatie.

Behandeling
Een darmoperatie vindt plaats onder volledige narcose. De chirurg verwijdert het deel van de dikke darm waar de kanker zich bevindt. Daarna verbindt hij de resterende delen van uw darm met elkaar. Zo’n verbinding noemen we een naad (anastomose). In bepaalde situaties is het nodig om een tijdelijk of blijvend stoma aan te leggen. Meestal wordt deze ingreep uitgevoerd tijdens een kijkoperatie (laparoscopie).  

De chirurg maakt dan drie of vier kleine sneetjes in uw buik waar de instrumenten doorheen kunnen. Uw buik wordt hierbij opgeblazen met gas, zodat de chirurg meer werkruimte en beter zicht heeft. Dit gas verdwijnt vanzelf weer uit uw lichaam. 

Wanneer een kijkoperatie niet mogelijk is, voert de chirurg een open operatie uit (laparotomie). 

Ileocoecaal resectie
Bij deze beperkte ingreep verwijdert de chirurg het deel waar de dunne darm overgaat in de dikke darm. De dunne darm wordt vastgemaakt aan de rest van de dikke darm. 

Rechtszijdige dikkedarmoperatie (Hemicolectomie rechts)        
Bij deze operatie verwijdert de chirurg de rechterhelft van de dikke darm. De dunne darm maakt hij vervolgens zijdelings vast aan de rest van de dikke darm. 

Resectie van het overdwarse deel van de dikke darm (Colon transversumresectie)    
De chirurg verwijdert het overdwars lopende deel van rechts naar links. De twee uiteinden maakt hij aan elkaar vast.    

    

Linkszijdige dikkedarmoperatie (Hemicolectomie links)      
De chirurg verwijdert het linkse deel van de dikke darm. De twee uiteinden maakt hij aan elkaar. Om de afstand te kunnen overbruggen, maakt hij beide uiteinden wat verder los. 

Hartman-procedure 
De chirurg verwijdert het S-vormige deel van de dikke darm, dat de overgang naar de endeldarm vormt. Daarbij legt hij een enkelloops colostoma aan.    

Resectie van het S-vormige deel van de dikke darm (Sigmoidresectie)  
De chirurg verwijdert het S-vormige deel van de dikke darm, dat de overgang naar de endeldarm vormt. Het uiteinde wordt vastgehecht of vastgeniet met een speciale stapler. Hoe lang de operatie duurt, hangt af van de omstandigheden. Direct na de operatie belt de chirurg uw partner of familie. We bellen hen opnieuw wanneer u op de verpleegafdeling bent aangekomen.   

Nazorg
Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer. Hier kunt u bijkomen van de narcose. Als blijkt dat extra bewaking nodig is, brengen we u naar de Intensive Care. Anders gaat u terug naar de verpleegafdeling. U blijft vijf tot zeven dagen in het ziekenhuis. 

Als u weer thuis bent, belt de Casemanager GE Oncologie u op om te vragen hoe het gaat.

Na de operatie kijkt de patholoog-anatoom het weefsel na dat de chirurg bij u heeft weggehaald. Tien tot veertien dagen na de operatie is de uitslag bekend. De chirurg bespreekt deze uitslag met u en uw partner of familielid. Hierbij is ook de Casemanager GE Oncologie aanwezig. We verwijderen bij dit bezoek ook eventuele hechtingen.

Neem de eerste dagen regelmatig uw temperatuur op. Bel de Casemanager GE Oncologie wanneer u: 

  • aanhoudende koorts heeft van meer dan 38,5 °C.
  • moet overgeven.
  • hevige buikpijnen heeft.
  • problemen ervaart met de wond. 

U kunt de Casemanager GE Oncologie bereiken via (076) 595 30 51. Na 17.00 uur en in het weekend wordt u geholpen door de dienstdoende arts.

Wanneer u weer thuis bent, is het belangrijk dat u actief blijft. Luister naar uw lichaam en bekijk zelf van welke activiteiten u hinder ondervindt. Over het algemeen geldt: doe wat u kunt doen. Uw conditie is de eerste tijd niet optimaal. Het is moeilijk aan te geven wanneer u weer helemaal van de operatie hersteld bent. Dat is voor iedereen anders. Mocht u nazorg nodig hebben, dan regelt de afdelingsverpleegkundige dit voor u.

Voorlichting

Gerelateerde onderzoeken en behandelingen

Websites

Folders

Als u nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met de Casemanager GE Oncologie. Zij is elke werkdag bereikbaar tussen 8.30 en 9.30 uur via (076) 595 30 51.

Meer informatie over de afdeling Chirurgie via onderstaande knop.

Ga naar de afdeling Chirurgie