Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

EEG (24-uurs)
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

EEG (24-uurs)

Met een EEG (of voluit: elektro-encefalogram) meten we de elektrische hersenactiviteit. Tijdens een langdurig EEG, dat 24 uur duurt, registreren we met elektroden en een speciale recorder de signalen van uw hersenen. Het 24-uurs EEG is vaak een aanvulling op een eerder, gewoon EEG. U (of uw kind) verblijft tijdens deze registratie in het ziekenhuis.

Het langdurig EEG is een belangrijk onderzoek voor het vaststellen van epilepsie. We meten hierbij eventuele afwijkende hersenactiviteit tijdens de nacht, tijdens een aanval en tussen de aanvallen door. 

Tijdens uw opname wordt u begeleid door laboranten Klinische Neurofysiologie en slaapverpleegkundigen. Zij brengen de sensoren aan, verzorgen de intake en bewaken het onderzoek. De gastvrouw zorgt voor uw eten en drinken, en begeleidt u bij uw vertrek. De laboranten beoordelen uw onderzoek. De behandelend arts geeft een eindbeoordeling en stelt zo mogelijk een diagnose. 
Het Slaapcentrum is een onderzoeksafdeling. Wij gaan er dus van uit dat u uzelf kunt verzorgen. Uw mantelzorger of hulpverlener is bij ons van harte welkom om u te helpen bij het aan- en uitkleden, het innemen van medicatie, douchen et cetera.

Voorbereiding
Op de dag van het onderzoek wordt u verwacht bij het Slaapcentrum. U vindt ons op de Locatie Molengracht routenummer 224.

We vragen van u de volgende voorbereidingen voor het onderzoek:

  • Was vooraf uw haar en maak het goed droog. Gebruik geen haarlak, gel of andere stylingproducten.
  • Gebruik geen crème op uw gezicht.
  • Draag kleding met een rits of knopen.
  • Neem wat spullen mee om u tijdens het verblijf te vermaken. Wij hebben eventueel ook spelletjes, leesmaterialen en dvd’s op de afdeling.
  • U mag, als u dat prettig vindt, uw eigen hoofdkussen meenemen.
  • Na het onderzoek mag u douchen. Neem hiervoor uw toiletspullen mee.
  • Vergeet ook uw medicijnen niet.

U mag bezoek ontvangen. Wij hebben geen specifieke bezoektijden, maar vragen u rekening te houden met de aard van de afdeling.

Onderzoek
Tijdens de voorbereiding van het EEG-onderzoek plakt de laborant 20 tot 25 elektroden op uw hoofd. Dit gebeurt met speciale lijm. De laborant droogt deze met koude lucht en brengt daarna een geleidingspasta aan. De elektroden worden verbonden met de registratieapparatuur en zichtbaar gemaakt op de monitor. Gelijktijdig met de EEG-registratie maken we video-opnames.

Tijdens de voorbereiding zit u (of uw kind) op een stoel. Kinderen mogen tijdens de voorbereiding naar een dvd kijken. Ouders zijn tijdens het hele onderzoek welkom. We plaatsen op de kamer van uw kind een bed bij, zodat een van de ouders kan blijven slapen. Ook uw partner kan u overdag gezelschap houden.

Na de voorbereiding houdt de laborant een intakegesprek met u.

Vervolgens verblijft en slaapt u (of uw kind) in het ziekenhuis in een eenpersoonskamer. U (of uw kind) mag deze kamer natuurlijk best eventjes verlaten. Maar omdat we gedurende het hele onderzoek ook een video-opname maken, is het belangrijk om zo veel mogelijk in de kamer te blijven.

Na het onderzoek halen we alle elektroden en lijmresten weer weg. U kunt dan nog even douchen. Daarna mag u naar huis.

Uitslag
De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend specialist op de polikliniek. Omdat de verwerking van de informatie wat tijd in beslag neemt, is deze afspraak meestal pas enkele weken na het onderzoek. 

Kinderen

Het Slaapcentrum is niet specifiek bedoeld voor kinderen. Wij hebben wel kinderbedjes, een kinderstoel, kinderspeelgoed, enkele spellen en leesboeken, en een dvd-speler. In overleg met de ouders houden we ook rekening met wat kinderen graag lusten. Speciale baby- of sondevoeding moet u zelf verzorgen. Op onze afdeling is een magnetron voor het verwarmen van speciale voeding. Mocht u nog vragen hebben over de opname van uw kind, stel deze dan aan onze laboranten.

Kind in bed

Aanvullende informatie

Wanneer u mogelijk afwijkend gedrag vertoont tijdens uw slaap, combineren we het 24-uurs EEG soms met een polysomnografie (PSG). 

  • Aanvullende informatie over EEG's vindt u hier
  • Lees hier meer over een polygrafie.
  • Voor meer informatie over epilepsie verwijzen wij u naar deze website

Lees meer over het Slaapcentrum.

Ga naar het Slaapcentrum

Label