Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

EMG
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Onderdeel van de Electro-myografie (EMG)

Inleiding
Op de afdeling klinische neurofysiologie (KNF) worden onderzoeken verricht, die informatie kunnen geven over de werking van het zenuwstelsel, de spieren en bepaalde bloedvaten.

Wat is een electro-myografisch onderzoek (EMG)?
Bij een EMG wordt de elektrische activiteit van de zenuwen en spieren gemeten. Dit gebeurt door de kleine elektrische stroompjes, die in de zenuwen en spieren aanwezig zijn, te registreren. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een laborant.

Voorbereiding
Indien het een onderzoek van uw benen betreft, zal de laborant u vragen uw kousen, schoenen en lange broek uit te doen. Betreft het een onderzoek van de armen en/of handen, dan zal u meestal gevraagd worden de mouwen wat op te stropen. Vervolgens gaat u op het onderzoeksbed liggen of op een stoel bij het bed zitten, afhankelijk van welke zenuwbanen gemeten moeten worden.

Zenuwonderzoek
Het functioneren van de zenuw wordt gemeten met behulp van huidelektroden. Dit zijn kleine plaatjes die met een plakkertje op uw huid worden bevestigd. Het kunnen ook elastische ringetjes zijn die om de vinger of teen worden geschoven. Afhankelijk van uw klachten worden op verschillende plaatsen aan de handen, armen of benen elektrische schokjes gegeven. Dit kan soms vervelend aanvoelen, maar is verder volstrekt ongevaarlijk. De plaatsen van de schokjes worden vaak van tevoren met een centimeter uitgemeten en afgetekend.

Duur van het onderzoek
Uit ervaring blijkt dat de duur van het onderzoek sterk afhankelijk is van wat er precies gemeten moet worden. Het onderzoek duurt circa 10 tot 30 minuten. Indien er meer gemeten moet worden duurt het circa 60 minuten.

Belangrijk!

​In het belang van het onderzoek vragen wij u het volgende:

  • Wees op tijd voor uw afspraak. U kunt dan nog wat opwarmen, en uw handen en/of voeten warm houden.
  • Wij adviseren u bij koude buitentemperaturen, warme sokken en handschoenen te dragen.
  • Gebruik geen huidverzorgingsmiddelen, zoals huidcrème en bodylotion.
  • Kies voor gemakkelijke kleding (bv. geen steunkousen).
  • Laat uw sieraden thuis

Uitslag
De uitslag hoort u van de neuroloog op de polikliniek. Als het goed is, heeft u hiervoor reeds een afspraak gemaakt, tenzij anders is afgesproken.

Vragen?
Heeft u nog vragen over dit onderzoek, dan kunt u contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist.

Meer lezen over neurologie bij Amphia?

Ga naar afdeling Neurologie

Label