Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Geheugenpolikliniek
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Geheugenpolikliniek

Geheugenpolikliniek
Op onze geheugenpolikliniek wordt onderzoek verricht bij mensen met klachten van het geheugen. Iedereen vergeet wel iets, maar het kan zinvol zijn om de klachten te laten onderzoeken als deze toenemende belemmeringen geven in het dagelijks leven. Geheugenproblemen kunnen leiden tot veranderingen in gedrag, stemming, oriëntatie en zelfstandigheid. Mogelijk ervaart u zelf deze klachten of iemand uit uw omgeving. Deze problemen kunnen ontstaan door diverse oorzaken, waaronder dementie, maar ook bij depressie, slaapstoornissen en afwijkingen van de schildklier of de vitamines.

Ons team van zorgverleners richt zich specifiek op onderzoek en behandeling van geheugenproblematiek en aanverwante klachten. Het team bestaat uit enkele neurologen, een verpleegkundig specialist en een geheugenverpleegkundige. Zij beoordelen de patiënt en bespreken gezamenlijk de onderzoeken na. Bij deze bespreking is een specialist ouderengeneeskunde aanwezig.

Hoe ziet het onderzoek eruit?
Het gehele onderzoek vindt zoveel mogelijk plaats tijdens één dagdeel, op locatie Molengracht. De onderzoeken bestaan uit een hersenscan (MRI- of CT-scan), bloedonderzoek en twee gesprekken. Het eerste gesprek vindt plaats bij de verpleegkundig specialist of de geheugenverpleegkundige. Zij brengen uw verhaal in kaart en nemen geheugentesten af. Aansluitend zal de neuroloog u verder beoordelen en krijgt u de uitslagen van de onderzoeken.

In welke volgorde vinden de onderzoeken plaats?
Afdeling Radiologie:
- MRI scan hersenen óf CT scan

Afdeling Bloedafname:
- Bloedonderzoek

Polikliniek Neurologie:
- Screening door doktersassistent
- Verpleegkundig specialist óf geheugenverpleegkundige
- Neuroloog

Verwijzing en contact
Zodra wij de verwijsbrief van uw huisarts hebben ontvangen, wordt u telefonisch opgeroepen voor uw afspraak.

Voorbereid naar het eerste bezoek
Wij vragen u om thuis twee vragenlijsten in te vullen, die wij u per post toesturen. Wilt u zo vriendelijk zijn om deze ingevuld mee te nemen naar uw eerste bezoek? Verder adviseren we u om iemand mee te nemen die u kan helpen uw verhaal te vertellen en mee kan onthouden wat er besproken is.

Advies mee te nemen naar de afspraken:

  • Partner of familielid;
  • Ingevulde vragenlijsten (deel A voor patiënt en deel B voor partner of familielid);
  • Ingevulde folder MRI of CT scan;
  • Medicijnoverzicht;
  • Eventueel bril en/of hoorapparaten

Samenwerkingsverbanden
Wij werken nauw samen met diverse consulenten en specialisten, zowel binnen als buiten het ziekenhuis. U kunt denken aan een huisarts, specialist ouderengeneeskunde, psychiater, klinisch geriater, casemanager dementie en ergotherapeut.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de geheugenpolikliniek via T (076) 595 3026.

Meer lezen over neurologie bij Amphia?

Ga naar afdeling Neurologie

Label