Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Snurk- en apneuproblemen
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Snurk- en apneuproblemen

Snurken is een zwaar onderschat probleem in de Nederlandse gezondheidszorg. In Nederland snurkt ongeveer 35% van de bevolking op middelbare leeftijd, wat bij het ouder worden oploopt tot boven de 50%, waarbij vrouwen iets minder snurken dan mannen.

Een mogelijke oplossing voor de snurkproblemen is het aanmeten van een soort beugel die ’s nachts, tijdens de slaap, gedragen wordt.

Snurken en slaapapneu
Het vibreren van zacht weefsel in de luchtwegen veroorzaakt het snurkgeluid bij het snurken. Een zeer ernstige vorm van snurken, waarbij gedurende de slaap de luchtwegen geheel of gedeeltelijk worden geblokkeerd, wordt slaapapneu genoemd.

Snurken en slaapapneu verstoren het normale slaapritme van de patiënt en de partner van de patiënt, waardoor voor beiden grote slaapstoornissen kunnen ontstaan.

Bij het oplossen van het snurk- of slaapapneuprobleem moet de vibratie of blokkade worden verkleind of weggenomen. Dit kan onder andere door verandering van levensstijl (afvallen, minder alcoholgebruik), vermindering van het gebruik van medicijnen, operatief ingrijpen of het plaatsen van apparatuur tijdens het slapen. De beste oplossing verschilt per patiënt. De patiënt kan met zijn/haar snurk- en/of slaapapneuprobleem in eerste instantie terecht bij de huisarts. Deze kan hem/haar verwijzen naar de slaapspecialist, bijvoorbeeld een KNO- of longarts, neurofysioloog of een speciaal opgeleide tandarts. De slaapspecialist maakt deel uit van een team dat in overleg met de patiënt de beste behandeling vaststelt.

De MRA
Één van de mogelijke behandelingen is een soort beugel die ’s nachts over het gebit wordt geplaatst. De beugel trekt daarbij de onderkaak iets naar voren. Hierdoor wordt de luchtpijp, die bij het snurken of slaapapneu wordt afgesloten, weer geopend. De beugel heet een Mandibulair Repositie Apparaat, of kortweg MRA.

In 1997 startte tandarts-dormoloog F. de Vries met de behandeling van snurk- en slaapapneupatiënten met de MRA. Na deze start is de MRA uitgebreid onderzocht op effectiviteit. Het apparaat blijkt bij bijna 100% van de behandelde patiënten tw werken. Vandaar dat de behandeling op “no-cure / no-pay-basis” wordt aangeboden.

Er bestaat op dit ogenblik een netwerk van ongeveer 35 gecertificeerde tandartsen die door tandarts F. de Vries zijn opgeleid. Zij volgen daarbij een protocol, dat de patiënt vanaf een intakegesprek tot en met een eindcontrole begeleidt.

Vragen?
Heeft u nog vragen na het lezen van deze folder? Dan kunt u contact opnemen met onze afdeling telefoonnummer [076] 595 30 42. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 - 12.30 uur en van 13.30 - 17.00 uur.

Meer lezen over bijzondere tandheelkunde in Amphia?

Ga naar afdeling Centrum Bijzondere Tandheelkunde

Label