
Inleiding
Binnenkort wordt bij u een ruggenprik (lumbaalpunctie) gedaan. In deze folder leest u wat het onderzoek inhoudt.
Doel van het onderzoek
Door middel van een lumbaalpunctie kan het hersenvocht worden onderzocht en de druk van het hersenvocht worden gemeten. Hersenvocht (ook liquor genoemd) is een kleurloze vloeistof, net als traanvocht, die zowel de hersenen als het ruggenmerg omgeeft. Bij sommige hersen- en ruggenmergaandoeningen verandert het hersenvocht van samenstelling. Bij het stellen van een diagnose kan het nodig zijn om het hersenvocht te onderzoeken.
Voorbereiding
- Als u bloedverdunners gebruikt dan moet u daar in bepaalde gevallen enkele dagen voor het onderzoek mee stoppen zoals de neuroloog met u besproken heeft. Heeft u vragen hierover dan moet u contact opnemen met poli neurologie op nummer (076) 595 3026.
- U kunt voor het onderzoek gewoon eten en drinken.
- Heeft u een jodium allergie, meld u dat aan de verpleegkundige voor het onderzoek.
Verloop van het onderzoek
Op de dag van de opname meld u zich bij de receptie, hier wordt u in het systeem aangemeld zodat het voor de afdeling zichtbaar is dat u zich heeft gemeld. Indien nodig kan een gastvrouw van het ziekenhuis u begeleiden naar de betreffende afdeling. Bij aankomst op de afdeling wacht u in de lounge, hier wordt u door een verpleegkundige opgehaald. Tijdens het onderzoek ligt u op uw zij of zit u voorovergebogen. U moet uw knieën zo ver mogelijk optrekken, het hoofd naar de knieën brengen en uw rug zo bol mogelijk maken.
Met een dunne naald prikt de neuroloog u onder in uw rug, op de plaats waar zich de lendenwervels (de zogenaamde 'lumbale wervels') bevinden. Daar zit geen ruggenmerg meer, maar wel hersenvocht. De neuroloog of verpleegkundig specialist gaat met de naald tot aan het hersenvocht. Het vocht wordt opgevangen in een buisje. Na afloop van het onderzoek gaat de vloeistof naar het laboratorium om onderzocht te worden. U voelt van de prik evenveel als van en andere prik in de huid. Van het wegnemen van het hersenvocht voelt u echter niets. Het is niet nodig dat u voorafgaand aan het onderzoek verdoofd wordt. Na het onderzoek wordt de naald verwijderd en op de plaats waar geprikt is een pleister geplakt. Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.
Na het onderzoek
Na het onderzoek moet u ongeveer één uur tot anderhalf uur op uw rug of uw zij op bed liggen. Wanneer u ligt, gaat het prikgaatje namelijk het snelste dicht. Na deze periode mag u langzaam overeind komen. Als u speciaal voor de lumbaalpunctie naar het ziekenhuis gekomen bent, mag u daarna naar huis. Het is geen bezwaar als u zelf autorijdt.
Neemt u de eerste 24 uur na het onderzoek voldoende te drinken. 1 of 2 kopjes koffie extra naast uw normale koffiegebruik is aan te raden. Het is verstandig om op de dag van de punctie geen zware inspanningen te verrichten of te gaan werken. Ook een paar dagen na de punctie kunt u het beste rustig aan doen en niet te veel bukken en tillen. Neem overdag een rustperiode door een half uur op bed te gaan liggen.
Bijzonderheden
Een enkele keer ontstaat er na het onderzoek hoofdpijn. Dit komt omdat er via het prikgaatje in het zakje met hersenvocht nog wat vocht nalekt in de spieren. De hoofdpijn speelt met name op in het achterhoofd. Deze hoofdpijn kan soms enkele dagen aanhouden.
Naam: ______________________________________________________________
Datum: ________________________ Tijdstip:______________________________
Locatie:
o Molengracht 21 4818 CK Breda
o Pasteurlaan 9 4901 DH Oosterhout
o Trivium 76 4873 LP Etten-Leur
De hoofdpijn kan hinderlijk zijn, maar is niet gevaarlijk. Het gebruik van een pijnstiller bij deze hoofdpijn heeft geen effect. De hoofdpijn verdwijnt wanneer u plat gaat liggen. Het is aan te raden om plat op bed te gaan liggen met het voeteind van het bed wat verhoogd.
Problemen thuis
Als u thuis bent en de hoofdpijn zakt niet af door te gaan liggen en u krijgt bovendien koorts, neemt u dan contact op met uw huisarts!
Uitslag van het onderzoek
De neuroloog bespreekt vooraf met u wanneer u de uitslag krijgt en van wie.
Nog vragen?
Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft over het onderzoek, neemt u dan contact op met de polikliniek neurologie.
Tot slot
Mocht u verhinderd zijn, wilt u dit dan doorgeven aan de polikliniek Neurologie? Telefoonnummer (076) 595 30 26