Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Uw bezoek aan Amphia en COVID-19. Lees hier meer over de aangepaste zorg en maatregelen.
Longscan (perfusie en ventilatie)
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Longscan (perfusie en ventilatie)

Inleiding
Binnenkort wordt u in ons ziekenhuis verwacht voor een longscan (longscintigrafie). Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. In deze folder kunt u lezen hoe dit onderzoek verloopt.

Wat is een longscintigrafie?
Met dit onderzoek onderzoeken we hoe het bloed door de longen stroomt en hoe de lucht zich in de longen verdeelt. Door lucht in te ademen, waaraan een kleine hoeveelheid radioactiviteit is toegevoegd, kan de verdeling van de ingeademde lucht in de longen zichtbaar worden gemaakt. Deze lucht is reukloos en niet schadelijk. Vervolgens wordt een injectie toegediend in de arm met een licht radioactieve vloeistof.  Deze vloeistof wordt opgenomen in de haarvaatjes van de longen zodat de doorbloeding van de longen zichtbaar wordt gemaakt. De foto's worden gemaakt met een gammacamera. Dit is een camera die radioactieve straling kan meten. Uw specialist krijgt op deze manier informatie over de aan- of afwezigheid van longembolieën (bloedstolseltjes in de longen), en over de functieverdeling van de linker- en de rechterlong.  

Voorbereiding
Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?
U komt op de buik op een onderzoekstafel te liggen. U krijgt van de laborant via een vleugelnaaldje in een ader in de arm of de hand een radioactieve vloeistof toegediend. Tijdens het toedienen moet u enkele malen diep in en uitademen. Als u op uw buik ligt terwijl het stofje wordt toegediend wordt de vloeistof beter in de longen verdeeld.

Na de injectie komt u voor een gammacamera te zitten. Terwijl u zit ademt u radioactieve lucht in en uit via een mondstukje. De neus wordt met een klemmetje dicht gehouden. U krijgt net zoveel lucht binnen als normaal, maar het ademen kan wat zwaarder aanvoelen. Tijdens het inademen van de radioactieve lucht wordt een foto gemaakt. We maken 6 foto’s in verschillende richtingen. Dit gedeelte van het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

In het tweede gedeelte van het onderzoek maken we een SPECT/CT van de longen.  U komt op de rug op de onderzoekstafel te liggen.  Bij een SPECT/CT worden doorsnedefoto’s gemaakt waarbij de gammacamera’s om uw bovenlichaam heen draaien. Dit wordt gecombineerd met een CT van de longen waarbij een lage dosis röntgenstraling wordt gebruikt. Het tweede gedeelte duurt ongeveer 25 minuten.

In totaal duurt het onderzoek ongeveer een uur.

Wat merkt u van het onderzoek?
De toediening van de radioactieve stof voelt aan als een prik voor bloedafname.

De uitslag
De uitslag van het onderzoek hoort u van uw specialist.

Is het onderzoek gevaarlijk?
De radioactieve stralingsdosis is niet gevaarlijk en heeft geen bijwerkingen. De straling die wordt gebruikt is zeer gering. De hoeveelheid straling is vergelijkbaar met het maken van röntgenfoto’s. Ook de kleding die u draagt tijdens het onderzoek wordt niet radioactief.

Belangrijk

  • Blijft u na de toediening van de radioactieve stof op onze afdeling? Neem dan plaats in de ‘wachtruimte voor patiënten ingespoten met radioactief materiaal’.
  • Bent u (mogelijk) zwanger of geeft u borstvoeding? Meldt u dit dan bij het maken van de afspraak of aan de laborant vóór het onderzoek begint.

Reisverklaring
Gaat u binnen 3 dagen na het onderzoek een vliegreis maken? Meld dit bij de laborant. U krijgt dan een "vliegbrief". Met deze vliegbrief kunt u zonder problemen de douane passeren mochten de detectiepoortjes afgaan.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist.

Afdeling Nucleaire Geneeskunde.
T (076) 595 30 16
Maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur

Meer lezen over nucleaire geneeskunde bij Amphia?

Ga naar afdeling Nucleaire Geneeskunde