Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Uw bezoek aan Amphia en COVID-19. Lees hier meer over de aangepaste zorg en maatregelen.
Bovenooglid correctie
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Bovenooglid correctie

Inleiding
Het komt regelmatig voor dat de huid rond de bovenoogleden zo uitrekt dat hij over de ogen heen gaat hangen (blepharochalasis). Dit kan problemen geven bij het zien. Een vaak gehoorde klacht van patiënten is ook dat ze vinden dat ze er zo moe of oud uitzien.

Blepharochalasis van de bovenoogleden is een gevolg van het slapper worden van de huid rondom het oog. Soms gaat dit samen met het uitpuilen van vetweefsel in de oogkas, waardoor de huid naar voren wordt geduwd en gaat plooien of een bolling boven het oog laat zien.

Verslapping van de huid van het bovenooglid kan gecorrigeerd worden met behulp van plastische chirurgie. Dit noemt men ook wel blepharoplastiek (blepharo betekent ooglid en plastiek komt van plastische chirurgie). Soms wordt een bovenooglidcorrectie gecombineerd met een correctie van het onderooglid.

Werkwijze
Correctie van de bovenoogleden kan zowel onder plaatselijke verdoving als onder algehele verdoving plaatsvinden.

Een ingreep onder plaatselijke verdoving gebeurt in dagbehandeling. Dit gebeurt in het Behandelcentrum plastische chirurgie. U mag dan na een paar uur al weer naar huis.

Vlak voor de operatie tekent de plastisch chirurg het huiddeel af dat weggenomen moet worden. Bij de operatie wordt een snee in de plooi van het bovenooglid gemaakt. Het huidoverschot, al dan niet gecombineerd met overtollig vetweefsel, kan nu worden weggehaald. Het grootste deel van het litteken valt in de natuurlijke plooi van het bovenooglid. Zo'n litteken is nauwelijks zichtbaar. De operatie duurt ongeveer 45 minuten.

Voorbereiding
Gebruikt u bloedverdunners?
Als u bloedverdunners (antistollingsmedicatie) gebruikt, meld dit dan aan uw behandelend arts. Hij/ zij bespreekt met u of en wanneer u moet stoppen met deze medicijnen.

Trombose
Om de kans op trombose (ongewenst bloedstolsel in een bloedvat) te verlagen krijgt u in sommige gevallen gedurende en/of na de opname een spuitje met bloedverdunner toegediend die de stolling van het bloed vermindert of vertraagt. Indien dit voor u van toepassing is zal uw behandelend arts dit met u bespreken.

 • Als u een algehele verdoving krijgt, wordt u een dag in het ziekenhuis opgenomen in de dagverpleging. Voor een algehele verdoving moet u van tevoren nuchter zijn.
 • Gebruik geen make-up, gezichtscrème of oogcrème op de dag van de behandeling.
 • Laat uw sieraden thuis.

Na een correctie van de oogleden

 • Na een ooglidcorrectie kunnen de behandelde oogleden dik, blauw en gezwollen zijn. Het komt echter bijna nooit voor dat dit zo ernstig is dat u niets meer kunt zien. Er wordt geen verband aangebracht, zodat wassen en douchen mogelijk blijft. Eventuele pleisters moeten droog blijven.
 • Na een ooglidcorrectie kunt u niet zelf naar huis rijden. Regel daarom vooraf iemand die u op kan halen.
 • Het verdient aanbeveling om thuis de oogleden de eerste dagen te koelen met een koele washand of een coolbril (deze krijgt u mee na uw behandeling). De pijn en zwelling worden daarmee tegengegaan. Een pijnstiller is dan meestal niet nodig.
 • Vermijd, tot de hechtingen zijn verwijderd, zoveel mogelijk te bukken. Slapen en liggen kunt u het beste met een extra kussen onder uw hoofd.
 • Na drie tot zeven dagen worden de hechtingen verwijderd, waarna het litteken eventueel met een zalf of crème kan worden ingesmeerd.

Risico's en complicaties
Soms komt bij een correctie van de bovenoogleden een meer dan normale bloedlekkage achteraf voor. Geadviseerd wordt om 5 á 10 minuten de bloedingsplaats af te drukken. Dit is meestal niet ernstig, maar het duurt wel langer voordat de oogleden er weer normaal uitzien. Ook kan het voorkomen dat u uw ogen de eerste tijd na de operatie niet geheel kunt openen of sluiten.

Het resultaat van een bovenooglidcorrectie is meestal langdurig, maar als de huid en de spier rondom het oog verder verslappen, kan een nieuwe correctie nodig zijn. Ook als de oogleden niet geheel symmetrisch zijn, kan een nieuwe operatie noodzakelijk zijn.

Door littekenreactie kan het ooglid wat gaan trekken. Meestal duurt het een aantal weken tot maanden voor dit helemaal over is. Ook kunt u last krijgen van gevoelloosheid van de oogleden of wat vochtophoping rond de ogen. Na verloop van tijd verdwijnen deze klachten vanzelf. In zeldzame gevallen kan een zogenaamde epitheelcyste (een holte met vocht) ontstaan in het litteken. Deze cyste kan chirurgisch worden verwijderd.

Vragen?
Uw plastisch chirurg behandelt u naar beste kunnen en mocht u nog vragen hebben: maakt u dan een afspraak op de polikliniek Plastische Chirurgie. Uw plastisch chirurg wil graag al uw vragen te beantwoorden.

Bereikbaarheid polikliniek Plastische Chirurgie
De plastische chirurgie van Amphia is geconcentreerd op de locatie Langendijk.

 • Polikliniek en afspraken
  T (076) 595 24 59
  b.g.g. T (076) 595 10 43
 • Secreatariaat
  T (076) 595 10 43
  b.g.g. T(076) 595 24 59

Meer lezen over plastische chirurgie in Amphia?

Ga naar afdeling Plastische Chirurgie